Ægte Tæppe

unikke håndknyttede kunsthåndværker, dekorative investeringer
Hver enkelt tæppe er personligt udvalgt og indkøbt i lokalområderne i årene 1950-1970 af H. Daugaard Larsen

Flot løber fra BELOUTCH 145 x 94 cm

Ægte tæppe fra Persien BELOUTCH 145 x 94 cm

Varenr. Roc16-3460-03-red

Provins: BELOUTCH (Persisk og Afgansk)

Bedetæppe fremstillet af en nomade stamme, der trak tværs over de landskaberne, hvor den iranske/afghanske grænse går nu.

 

GENERELT FOR BELOUTCH

Provins:  Beloutch (Persisk og Afgansk)

Tæpper og løbere fra dette område er fremstillet af de nomadestammer, der trak tværs over de landskaber, hvorigennem den iranske/afghanske grænse går nu.
Disse tæpper fremstilles ikke i baluchistan, der er en del af Pakistan, som navnet kunne forlede en til at tro.

Mange af tæpperne er udført som bedetæpper med rød og mørkeblå dominans.  Farvevalget svarer til, hvad man anvender i AFGHANS, men Beloutch-tæpperne er finere knyttet.

Da nomaderne i udstrakt grad slår sig ned permanent, sælges den del af produktionen, der fremstilles i Persien, og som er den kvalitetsmæssig bedste del, på markedet i i Meshed. Disse tæpper kaldes MESHED-BELOUTCH, og de har en tendens til at udvikle sig i en helt anden retning end de såkaldte HERAT-BELOUTCH, der markedsføres i Herat, den næste større by på handelsvejen, nar man bevæger sig øst på fr Meshed.

Meshed-Beloutch knyttes nu hovedsageligt på grundvæv af bomuld og almindeligvis med bedre ornamentering og af bedre kvalitet. De er håndværksmæssigt set mere regulært arbejde end Herat-Beloutch. Desværre har de en tilbøjelighed til at blive lidt stereotype, efterhånden som nomaderne bliver fastboende. Ornamenteringen er et lille ”all-over” mønster i geometrisk form.

Herat-Beloutch er på den anden side stadivæk fremstillet med grundvæv af uld, undertiden med en blanding af gede- og kamelhår. De fleste Herat- Beloutch er langs billigere end Meshed-Beloutch, men de fineste og bedste gamle Beloutch-stykker er fra Herat, ikke Meshed.

Meshed-Beloutch er meget slidstærke. De har færre bedetæppemotiver end Herat-tæpperne. Herat-Beloutch har ofte meget fint vævede kelimstykker i begge ender, men arbejdet er ofte så hårdt sammenbanket, at det forvrider tæppernes form.

Alle Beloutchtæpper er udført med en meget karakteristisk gardering (kantvæv) af sorte gedehår.